Overstromingen in Somalië

Door al het nieuws over corona, is er weinig aandacht voor andere gebeurtenissen. Mede daarom horen we niets over de grote ramp die zich op dit moment voltrekt in Somalië en delen van buurlanden daarvan. In deze les ga je zelf op onderzoek uit.
(Bron: © Fiktube / Wikimedia Commons)

De seizoenen van Somalië
In Somalië zijn vier seizoenen: gu, xagaa, dayr en jilal. De periodes zijn ongeveer gelijk aan onze lente, zomer, herfst en winter, maar het effect is heel anders. Bij ons merk je vooral aan de temperatuur welk jaargetijde het is. In Somalië is het altijd warm en is het vooral de hoeveelheid neerslag die verschilt. De xagaa en jilal zijn kurkdroge periodes. De landbouw in Somalië daarom helemaal afhankelijk van de regen die in de andere twee seizoenen valt. Die is erg onregelmatig. Vooral tijdens de dayr viel er de afgelopen tien jaar veel te weinig regen. Tijdens de Gu regent het wel, maar dan valt de meeste regen in zware tropische regenbuien. Er valt dan in korte tijd zoveel regen, dat rivieren binnen enkele uren kunnen overstromen. Steden en dorpen komen onder water te staan. Tijdens deze periode kunnen boeren en anderen de waterreservoirs vullen, maar zoveel neerslag in korte tijd ook niet goed voor de landbouw: het water spoelt dan gewassen en de bovenlaag van de bodem weg.

De situatie in Somalië
Somalië is een arm land waar het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw. De meeste Somaliërs zijn kleine boeren die vooral voedsel voor hun eigen familie verbouwen en nog wat verkopen. Door de grote droogtes verdorren hun gewassen en sterven hun landbouwdieren. Veel mensen hebben daardoor niet genoeg te eten. Daarnaast heeft de overheid weinig invloed buiten de hoofdstad. Gewelddadige groepen hebben daar vrij spel. Het meest berucht is de islamitisch terroristische organisatie Al Shabaab. Het geweld zorgt ervoor dat veel mensen van hun land moeten vluchten, wat de voedselcrisis erger maakt. Verder zijn er verschillende plagen die de oogsten aantasten. Vooral sprinkhanen kunnen in enkele uren een hele oogst opeten.

Ook in Somalië groeit het aantal coronabesmettingen. De regering nam maatregelen om de verspreiding tegen te gaan en de politie gebruikt geweld om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Toch zijn er veel mensen die de regels overtreden. Het is nu eenmaal onmogelijk om binnen te blijven of afstand te houden als je op de vlucht moet voor het water of als je naar je akker moet om voor eten te zorgen.

De gu van 2020
Tijdens de gu van dit jaar valt twee keer zoveel regen als gemiddeld in deze periode. Het water in de de grootste rivier, de Shabelle, is bijna acht meter gestegen. Volgens de VN zijn bijna een miljoen mensen getroffen en 400.000 mensen moeten hun huis verlaten. Minstens 24 mensen verloren hun leven. Uit het buitenland komt minder hulp dan anders, omdat andere landen allemaal bezig zijn met corona-besmettingen in eigen land. Het is ook moeilijker om hulp te organiseren met alle grens- en andere beperkingen. Veel Somaliërs hebben familieleden in het buitenland die in het verleden gevlucht zijn. Vaak sturen zij geld naar de achterblijvers, maar ook dat is nu minder: de meeste Somaliërs in het buitenland hebben nu ook geen werk.

De gu-regens en de overstromingen worden vanaf nu langzaam minder. Alle waterreservoirs zijn vol en op korte termijn is er voldoende water voor de irrigatie van landbouwgrond. Een deel van de huizen is verwoest, maar de mensen die binnenkort weer naar huis kunnen, kunnen hun land weer verbouwen. Wel zorgt het vocht ervoor dat sprinkhanen en andere insecten veel extra eitjes leggen. De sprinkhanenzwermen zullen extra groot zijn, dit jaar.

Bronnen
Bron 1 Video overstromingen
Bron 2 Somalië en buurlanden
Bron 3 Satellietbeeld overstroomde stad

werkblad-ACTUALITEIT-corona-en-luchtkwaliteit
Onderwerpen arm en rijk, Uncategorized, water, weer en klimaat